Η κινεζική τεχνολογική "επέλαση", απειλή ή πρόκληση;

Η έλευση του ταχύτερου υπερυπολογιστή της Κίνας δείχνει ότι οι Κινέζοι επιστήμονες και μηχανικοί παίρνουν τη θέση τους στην παγκόσμια σκηνή και ότι η χώρα θα αποτελεί ολοένα και σημαντικότερη πηγή νέων ιδεών και τεχνολογίας για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Αυτά είναι καλά νέα. Η επιτυχία της Κίνας δεν θα είναι εις βάρος των ΗΠΑ. Η δημιουργία γνώσης δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Νέες ανακαλύψεις σε ένα σημείο θα οδηγήσει σε άλλες ανακαλύψεις σε άλλα μέρη, αποτέλεσμα που μας ωφελεί όλους. Περισσότερες επενδύσεις στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Κίνα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες καινοτομίες στις ΗΠΑ αναφορικά με τη δημιουργία νέων υλικών, τη θεραπεία ασθενειών, και την ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων και καθαρότερων ενεργειακών τεχνολογιών.


Αλλά η μεγαλύτερη ευκαιρία για τις ΗΠΑ πηγάζει από το πώς η χώρα θα ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες δυνατότητες της Κίνας. Με μια λέξη, θα πρέπει να είναι "ανοιχτοί." Πολλοί από τους μαθητές μου είναι από την Κίνα, και εργάζονται με την ίδια επιμονή και επιχειρηματικό πνεύμα όπως οι φοιτητές μου από την Silicon Valley. Είναι πρόθυμοι να εργαστούν για τις κορυφαίες εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Και θα μετακινούνταν από τη μία εταιρεία στην άλλη, για να κυνηγήσουν μια καλύτερη ευκαιρία. Γι ΄αυτό επιβάλλεται οι εταιρείες των ΗΠΑ να δημιουργούν τις ευκαιρίες αυτές. Επίσης, θα ήταν συνετή απόφαση για τις αμερικανικές εταιρείες να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα, η οποία είναι ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και πιθανώς θα καταλάβει σύντομα την πρώτη θέση.

Παράλληλα, θα πρέπει με κάθε μέσο οι ΗΠΑ να αυξήσουν τις επενδύσεις σε εγχώρια έρευνα και ανάπτυξη. Εάν ο υπερυπολογιστής της Κίνας καταφέρνει να ωθήσει τις ΗΠΑ να το κάνουν αυτό, τότε ας γίνει έτσι. Αλλά η άνοδος της Κίνας θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι ΗΠΑ. Έτσι, εκτός από την αύξηση των δαπανών για επιστήμη και τεχνολογία, προτείνω οι ΗΠΑ να επεκτείνουν την διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θα πρέπει να δημιουργήσουν για την Κίνα πανομοιότυπα προγράμματα υποτροφιών με αυτά που στέλνουν τους μαθητές στην Ευρώπη, ώστε να μπορούν επίσης να πάτε στην Κίνα. Θα πρέπει να αυξήσουν τα προγράμματα ανταλλαγής στα γυμνάσια που φέρνουν Κινέζους φοιτητές στη χώρα.

Η ανοιχτή κοινωνία των ΗΠΑ καταφέρνει, περισσότερο από κάθε άλλη, να επωφελείται από τον κόσμο γύρω της. Ο 21ος αιώνας μπορεί να αποτελέσει μια περίοδο μεγάλων ευκαιριών για τη χώρα, με την προϋπόθεση ότι αυτή παραμένει ανοιχτή.

Κατά: Όλοι οι προβολείς στην αδυναμία των ΗΠΑ

Από τον John Kao, Institute for Large Scale Innovation

Εγώ ο ίδιος, εκπλήσσω τον εαυτό μου που εκφράζω αντίθετη γνώμη, αφού εν γένει πιστεύω σε έναν κόσμο πλούσιο σε καινοτομία και δυνητικά πιο ειρηνικό.

Θεωρώ επίσης πως έχει έρθει η ώρα της Κίνας να λάβει μέρος στον αγώνα της ανθρωπότητας να καινοτομήσει. Τα οφέλη της ειρήνης για μια χώρα ταλαιπωρημένη και τα ορατά κέρδη από την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, είναι δίκαιες ανταμοιβές και αξίζουν «χειροκρότημα».

Ταυτόχρονα, ανησυχώ για την απώλεια της ηγετικής θέσης των ΗΠΑ σε κλάδους στρατηγικής σημασίας -εναλλακτικές μορφές ενέργειας, επιστήμη των υλικών, και τώρα υπερυπολογιστές. Ειδικότερα, ανησυχώ για την αποσταθεροποιητική επίδραση των νέων μαζικών κυμάτων καινοτομίας που οι ΗΠΑ δεν ελέγχουν ή σε ορισμένες περιπτώσεις δεν κατανοούν.

Και αν η ιστορία μας έχει διδάξει κάτι, αυτό είναι ότι οι μεγάλες δυνάμεις έχουν άνοδο και πτώση. Και στην πράξη, πίσω από αυτό κρύβεται ένα μάθημα για τον κίνδυνο της εξουσίας και την διασπαστική δύναμη της καινοτομίας.

Ο Τζένγκις Χαν και ο στρατός των Μογγόλων επικράτησαν λόγω του αναβολέα. Η Μ. Βρετανία εφάρμοσε κεκτημένες γνώσεις από την Βιομηχανική Επανάσταση για την οργάνωση στον πόλεμο. Και είμαστε ακόμη φρέσκοι από έναν αμερικανικό αιώνα που συνδέθηκε άρρηκτα με την εποχή του ατόμου και ένα είδος κυβερνοπολέμου που επέτρεψε η ψηφιακή τεχνολογία. Κάθε κύμα καινοτομίας δημιούργησε το δικό του κύμα οικονομικού πλεονάσματος και κοινωνικής δυναμικής.

Τώρα μπορεί να είναι η σειρά της Κίνας.

Στο μέλλον, είναι πιθανό να δούμε πολλά νέα φαινόμενα που προέρχονται από την Κίνα, όπως οι καρποί της μαζικής και διαρκούς επένδυσης στην εκπαίδευση, το σχεδιασμό, την επιστήμη, και το ταλέντο. Την ίδια στιγμή, η Αμερική φαίνεται να διανύει μια περίοδο αποεπένδυσης στην καινοτομία, καθώς συνεχίζει να δαπανά σε δύο πολέμους, υπομένει μια συνεχή υποβάθμιση της ικανότητάς της να εκπαιδεύει τους νέους, υποφέρει από οικονομική αστάθεια, και προσπαθεί απεγνωσμένα να δικαιώσει μια εθνική ιστορία.

Ενώ είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι η οικονομία των ΗΠΑ χάνει την πρωτιά από άλλα έθνη, η υπεροχή της χώρας στην καινοτομία, είναι δική της για να τη χάσει και μαζί με αυτή, την μοναδική της ικανότητα να παράγει πλούτο. Εν τω μεταξύ, τα «χαρακώματα» του αύριο μπορεί να είναι τα ερευνητικά κέντρα του σήμερα. Είναι από αυτή την οπτική πλευρά που θα πρέπει να εξετάσουμε επίσης την δυνητικά αποσταθεροποιητική πραγματικότητα της αυξανόμενης τεχνολογικής υπεροχής της Κίνας.