Η Ρuma «δείχνει» οικονοµικές ατασθαλίες του έλληνα συνεταίρου της

Για «σειρά ποινικών αδικηµάτων» που ενδέχεται να κοστίσουν στην εταιρεία έως και 130 εκατ. ευρώ κατηγορεί η πολυεθνική αθλητικών ειδών Ρuma τους αδελφούς Γλου, βασικούς µετόχους στην εν Ελλάδι θυγατρική της. Η διοίκηση της τρίτης µεγαλύτερης στον κόσµο εταιρείας αθλητικών ειδών δήλωσε ότι θα στραφεί δικαστικά κατά των συνεταίρων της και κατά στελεχών του µάνατζµεντ στην Ελλάδα. Η εξέλιξη επιβαρύνει περαιτέρω τη θέση του οµίλου Glou, ο οποίος αντιµετωπίζει σοβαρά προβλήµατα ρευστότητας και πτώσης του τζίρου µε αποτέλεσµα τη δραστική συρρίκνωση του δικτύου της οµώνυµης αλυσίδας.


«Πρόκειται για συστηµατική παραπλάνηση και υπεξαίρεση χρηµάτων», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύµβουλος της Ρuma Jochen Ζeitz, επικαλούµενος τα πρώτα ευρήµατα λογιστικού ελέγχου. Η πολυεθνική είχε αναθέσει σε ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο τη διενέργεια ελέγχου προκειµένου να διαπιστωθεί η έκταση των παρανοµιών που βαρύνουν τον ισολογισµό της ελληνικής θυγατρικής, στην οποία συµµετέχουν κατά 15% έκαστος τα δύο αδέλφια, ο Γιώργος και ο Αντώνης Γλου. Πάντως, ο επικεφαλής της πολυεθνικής δήλωσε ότι προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο το ποσό της αποζηµίωσης που θα ζητήσει η Ρuma από τους έλληνες συνεταίρους της. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η ελληνική εταιρεία θεωρεί ότι η υπόθεση αφορά εµπορική διαφωνία σχετικά µε την αποδοχή χρέους για την αγορά εµπορευµάτων, η οποία µάλιστα αναµένεται να επιλυθεί άµεσα.

Η Ελλάδα αποτελεί τη δέκατη µεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη για τα αθλητικά είδη Ρuma. «Μακροπρόθεσµα η ελληνική αγορά είναι σηµαντική για εµάς», είπε ο Ζeitz, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία θα συρρικνώσει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα – υπό νέο µάνατζµεντ – για να προσαρµοστεί στις αρνητικές οικονοµικές συνθήκες της χώρας. Μάλιστα, κατά τον επικεφαλής της εταιρείας που ελέγχεται από τον γαλλικό κολοσσό ΡΡR, δεν αποκλείεται η Ρuma να ασκήσει το δικαίωµα που έχει για να αποκτήσει το µερίδιο των δύο αδελφών στην Ρuma Ηellas και τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας.

Διαγραφή έως 115 εκατ. ευρώ
Η εξέλιξη αναµένεται να επηρεάσει τα αποτελέσµατα της Ρuma, η οποία ανακοινώνει σήµερα οικονοµικά αποτελέσµατα τρίτου τριµήνου, αλλά και της µητρικής της ΡΡR, που ελέγχει 65% της Ρuma. Η τελευταία εκτιµά ότι θα προχωρήσει στη διαγραφή έως 115 εκατ. ευρώ και το µεγαλύτερο µέρος θα αφορά την περυσινή χρήση, ενώ το τέταρτο τρίµηνο του έτους θα επιβαρυνθεί µε 15 εκατ. ευρώ. Ο γαλλικός όµιλος εκτιµά ότι µετά τον έλεγχο στην Ρuma τα καθαρά έσοδά του θα µειωθούν κατά 20 εκατ. ευρώ. Σύµφωνα µε πληροφορίες ο τζίρος της Ρuma Ηellas ανήλθε το 2009 σε περίπου 70 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη της διαµορφώθηκαν σε 2 εκατ. ευρώ. Φέτος οι πωλήσεις της εταιρείας, που διαθέτει 12 καταστήµατα (τρία από αυτά ανήκουν στους αδελφούς Γλου) αλλά και µεγάλο δίκτυο χονδρικής, αναµένεται ότι θα διαµορφωθούν σε 60 εκατ. ευρώ. Πάντως, σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς οι δύο αδελφοί αντιµετωπίζουν προβλήµατα ρευστότητας, ενώ χαρακτηρίζουν σηµαντικές τις δανειακές υποχρεώσεις του οµίλου.
tanea.gr