O Mr. Replay

Εξαιρετικά δραστήριος και με πολύ ισχυρό αισθητήριο όσον αφορά την αγορά ένδυσης. Διευθύνων σύμβουλος και εκ των βασικών μετόχων του Ομίλου Fashion Box Ελλάς, που εισάγει και διανέμει τα προϊόντα ένδυσης και υπόδησης Replay στην Ελλάδα, μέτοχος και μέλος του ΔΣ στο πολυκατάστημα ATTICA, μέτοχος και πρόεδρος του ΔΣ στο νέο Attica στο Golden Hall, ο Κωνσταντίνος Τσουβελεκάκης είναι ένας από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας.Στις ευρύτατες επιχειρηματικές του δραστηριότητες προστίθεται η ενασχόλησή του με την εκμετάλλευση ακινήτων (real estate) αλλά και με τον αθλητισμό. Παλαιότερα ήταν παίκτης του water polo με την ομάδα της Γλυφάδας και με την Εθνική Ομάδα Νέων. Τώρα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Σαράντα επτά ετών σήμερα, ο Κωνσταντίνος Τσουβελεκάκης δηλώνει γέννημα θρέμμα Αθηναίος. Αν και η επιχειρηματική του δράση του αφήνει ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, εντούτοις βρίσκει κάποιες στιγμές ανάπαυλας δίπλα στις μεγάλες του αγάπες: την οικογένειά του και τον Ολυμπιακό.

Το ξεκίνημα 

Η δραστηριότητα του Κωνσταντίνου Τσουβελεκάκη στο χώρο της ένδυσης ξεκινά το 1982. Φοιτητής στο Οικονομικό της ΑΣΟΕΕ τότε, άνοιξε το πρώτο του κατάστημα με το όνομα Biscote στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη 18, στην Αθήνα. Μέσα απ’ αυτό διέθετε μια σειρά από γνωστά branded προϊόντα στο χώρο της νεανικής casual ένδυσης, μεταξύ των οποίων και τα γνωστά τζιν της Replay και της Diesel.

Το Biscote σημείωσε μεγάλη επιτυχία και αποτέλεσε το εφαλτήριο για το ξεκίνημα του νεαρού επιχειρηματία, στο πρόσωπο του οποίου οι μεγάλοι οίκοι casual ένδυσης διέκριναν έναν αξιόπιστο και αποδοτικό συνεργάτη. Η εκτίμηση μεταφράστηκε σε επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Από την επόμενη κιόλας χρονιά ο Kωνσταντίνος Τσουβελεκάκης επεκτάθηκε στη χονδρική πώληση των προϊόντων Replay και Diesel, ανοίγοντας γραφείο στο Κολωνάκι.

Το 1994, έχοντας ήδη πίσω του δέκα και πλέον χρόνια επιτυχημένης δραστηριότητας στο χώρο της επώνυμης ένδυσης, ο Κωνσταντίνος Τσουβελεκάκης δέχεται την πρόταση του Claudio Buziol, προέδρου του πολυεθνικού ομίλου Fashion Box και ιδρύει από κοινού με την ολλανδική θυγατρική του ομίλου Storclest Holdings την Fashion Box Hellas. Στόχος η επιτυχημένη διακίνηση των προϊόντων Replay στην εσωτερική αγορά.

Το πρώτο Replay Store άρχισε να λειτουργεί το 1995 στο Κολωνάκι, ενώ την ίδια χρονιά άνοιξε και δεύτερο στη Γλυφάδα. Και τα δύο καταστήματα πήγαν πολύ καλά, ήταν δε η αφετηρία για τη δυναμική ανάπτυξη που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια. Στην τετραετία 1996-2000 η Fashion Box Hellas άνοιξε στην οδό Ερμού το τρίτο μεγαλύτερο Replay Store στον κόσμο, εξασφάλισε το δικαίωμα διάθεσης των προϊόντων Replay στη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και την Κύπρο και εμπλούτισε τη γκάμα των προϊόντων της με τη σειρά Replay & Sons.

Αλλαγές στην αγορά

Το 2002, μετά από 8 χρόνια αποδοτικής λειτουργίας της Fashion Box Hellas, ο Kωνσταντίνος Τσουβελεκάκης αναζητά τρόπους να επεκτείνει περαιτέρω τις δραστηριότητες της εταιρείας. Αντιλαμβανόμενος ποιες δυνατότητες χρηματοδότησης παρέχει το Χρηματιστήριο Αθηνών, προτείνει στον Claudio Buziol ν’ αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και να διατεθούν νέες μετοχές στο ευρύ επενδυτικό κοινό.

Απώτερος στόχος, όπως σημειώνει, είναι να ενισχυθεί η θέση της Fashion Box Hellas στην αγορά, χρησιμοποιώντας δικά της κανάλια για τις πωλήσεις λιανικής. Η αύξηση είναι επιτυχημένη και από τις 3 Ιανουαρίου 2003 οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Έχοντας αποδείξει έμπρακτα το οξύτατο επιχειρηματικό του αισθητήριο, ο Κωνσταντίνος Τσουβελεκάκης μας παρέχει μια αρκετά διαυγή θεώρηση των εξελίξεων στις αγορές όπου δραστηριοποιείται: «Στη λιανική το πρόβλημα στην Ελλάδα βρίσκεται μπροστά μας, δεν το έχουμε ξεπεράσει.

Η πτώση της καταναλωτικής κίνησης θα επιφέρει αναπόφευκτα αλλαγές στη δομή και στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Τα μεγάλα πολυκαταστήματα και malls ήδη κερδίζουν έδαφος αυτή τη δύσκολη περίοδο έναντι των παραδοσιακών αγορών που δείχνουν σημάδια κόπωσης».

«Τα Malls είναι το μέλλον στη λιανική»

Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ της Fashion Box Ελλάς σε ένα δυναμικό όμιλο με παρουσία σε 5 χώρες, δεν ήταν αρκετή για τον Κωνσταντίνο Τσουβελεκάκη. Το 2004, αποδεχόμενος πρόταση του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Λαμπρόπουλου, εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο και στο διοικητικό συμβούλιο της Attica πολυκαταστήματα μαζί με άλλους επιχειρηματίες του κλάδου. Οι οποίοι δημιούργησαν στην καρδιά της Αθήνας το μεγαλύτερο πολυκατάστημα στην Ελλάδα (24.000 τ.μ.) και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Για την κίνησή του αυτή μας λέει: «Αποτελούσε για μένα προσωπική πρόκληση, καθώς από πολύ νωρίς είχα σχηματίσει την πεποίθηση ότι τα πολυκαταστήματα και τα Malls αποτελούν το μέλλον στο λιανικό εμπόριο στην Ελλάδα, έναντι των μικρών μεμονωμένων καταστημάτων στις παραδοσιακές αγορές.

Στη χώρα μας η αναλογία πολυκαταστημάτων και Malls έναντι μικρών παραδοσιακών καταστημάτων είναι αρκετά μικρότερη από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Το εγχείρημα του πολυκαταστήματος Attica στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά έχει κερδίσει την αποδοχή του καταναλωτικού κοινού, με πωλήσεις που το 2008 άγγιξαν τα 107 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ φόρων ξεπέρασαν τα 6 εκατ. ευρώ. Όσο για το νέο Attica στο Golden Hall, οι εκτιμήσεις, παρά την κρίση που ταλανίζει την αγορά, λένε ότι θα επιτευχθεί το 2009 ο στόχος για πωλήσεις 35 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 2 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, ο Κωνσταντίνος Τσουβελεκάκης δραστηριοποιείται επιτυχημένα και στο χώρο του real estate από το 2003. Όπως λέει: «διαβλέποντας αρκετά χρόνια πριν με την σύζυγό μου τις τεράστιες ευκαιρίες που διανοίγονται στην ανάπτυξη ακινήτων, προχωρήσαμε στην ίδρυση της εταιρείας SOREAL ΑΕ».

Η δυναμική ανάπτυξη διπλασίασε τα κέρδη

ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ που ακολούθησαν η ανάπτυξη του Ομίλου ήταν εντυπωσιακή, ο κύκλος εργασιών και η κερδοφορία κινήθηκαν σταθερά ανοδικά, ενώ στο δίκτυο καταστημάτων συνεχώς προσθέτονταν νέα σημεία πώλησης.

Το 2003 εγκαινιάστηκε το πρώτο Replay Store στην ΠΓΔΜ, το 2004 το πρώτο στη Βουλγαρία, ενώ το 2005 ήταν η χρονιά της δυναμικής εισόδου στο χώρο των πολυκαταστημάτων και των shopping malls. Άνοιξαν 2 νέα Replay Stores στο εμπορικό κέντρο Τhe Mall Athens του Αμαρουσίου, και στο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, ενώ η Replay αποκτά εμπορική παρουσία και στο πολυκατάστημα Attica μέσα από 2 Shop-in-Shops.

Το 2006 ξεκίνησε η λειτουργία 2 νέων outlets στο Factory Outlet στα Σπάτα και στο Mega Outlet στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, ενώ το 2008 ο Όμιλος Fashion Box Hellas εισήλθε στη ρουμανική αγορά και άνοιξε νέα shop-in-shops στο πολυκατάστημα Attica εντός του εμπορικού κέντρου Golden Hall στο Μαρούσι.

Στο τέλος του 2008, έχοντας διαγράψει μια ιδιαίτερα δυναμική τροχιά ανάπτυξης, η Fashion Box Hellas είναι η επιβεβαίωση στην πράξη των επιτυχημένων επιλογών του Kωνσταντίνου Τσουβελεκάκη. Την τελευταία πενταετία τα αποτελέσματα του Ομίλου διπλασιάστηκαν.

Οι πωλήσεις έφτασαν τα 30,505 χιλ. ευρώ (2008) από 15,926 χιλ. ευρώ (2004) και τα κέρδη προ φόρων τα 1.722 χιλ. ευρώ από 794 χιλ. ευρώ. Ο ίδιος αποδίδει την επιτυχία του εγχειρήματος στο ισχυρό brand name και στο εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων: «Έχοντας στα χέρια μας ένα τόσο ισχυρό και αναγνωρίσιμο brand όπως αυτό της REPLAY, η ανάπτυξη ενός ισχυρού, στρατηγικά τοποθετημένου δικτύου διάθεσης αποτελούσε μονόδρομο.

Σχεδόν 14 χρόνια μετά, το δίκτυο του ομίλου Fashion Box Ελλάς αριθμεί 20 ReplayStores, 8 συνεργασίες franchising, 19 Shop-in-Shops, 6 Replay Corners και ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών με 200 περίπου εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους. Αυτό για εμάς αποτελεί το κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Κολυμβητής

Λάτρης του αθλητισμού από μικρή ηλικία, ο Κ. Τσουβελεκάκης ξεκίνησε από 6 ετών να αθλείται ως κολυμβητής στην ομάδα της Γλυφάδας. Από τα 12 χρόνια του άρχισε να ασχολείται με την υδατοσφαίριση στην ίδια ομάδα, όπου αγωνίστηκε επί 16 ολόκληρα χρόνια, διαπρέποντας τόσο στις εσωτερικές όσο και στις διεθνείς διοργανώσεις.

Επιστέγασμα των προσπαθειών του και έμπρακτη αναγνώριση της αξίας του υπήρξε η συμμετοχή του στην Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης Νέων. Καθώς τα χρόνια περνούν, η προσφορά του στον αθλητισμό συνεχίζεται από άλλες θέσεις. Ασχολείται με τα διοικητικά της αγαπημένης του ομάδας, του Ολυμπιακού, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου είναι 14 χρόνια μέλος. Στο παρελθόν διετέλεσε και αντιπρόεδρος του συλλόγου.

Ο Κ. Τσουβελεκάκης είναι παντρεμένος με την επιχειρηματία Σοφία Βαχάρη (Rolex - Brooks Brothers) και έχουν δύο παιδιά ηλικίας 13 και 11 ετών. Δεδομένου ότι οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες είναι πολυσχιδείς, ο ελεύθερος χρόνος που του απομένει είναι ελάχιστος και τον αφιερώνει ολόκληρο στην οικογένειά του.

Όπως δημοσιεύεται στην «Ισοτιμία» της 30/5/2009