Ο διορατικός μάνατζερ της Coca-Cola 3Ε


H ικανοποιητική προσαρμοστικότητα του ομίλου στις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες, τα επενδυτικά σχέδια για αύξηση της κερδοφορίας και η δυναμική παρουσία σε 28 χώρες. «Στην αναγνώριση νέων ευκαιριών ανάπτυξης με γνώμονα το μακροπρόθεσμο συμφέρον της επιχείρησής μας θα συνεχίσουμε να κινούμαστε», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola 3Ε Δώρος Κωνσταντίνου κάνοντας λόγο για την ικανοποιητική προσαρμοστικότητα του ομίλου στις παρούσες οικονομικές συνθήκες. «Παρά τις δυσμενείς εμπορικές συνθήκες, αυξήσαμε το μερίδιο αγοράς μας στις περισσότερες από τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα του μοντέλου λειτουργίας μας, του επιτυχώς διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου προϊόντων μας, αλλά και της δυναμικής παρουσίας μας στα τελικά σημεία πώλησης».

Στην Ελλάδα ο κυπριακής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola 3E, Δώρος Κωνσταντίνου, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιώς, παραμένει από το 2002 επικεφαλής της ηγετικής ομάδας μιας εκ των ισχυροτέρων ελληνικών επιχειρήσεων με έντονη πολυεθνική παρουσία. Αρχικά ο ίδιος ξεκίνησε την επαγγελματική του διαδρομή από τη θέση του ελεγκτή στην εταιρεία συμβούλων Price Waterhouse, όπου εργάστηκε επί μία δεκαετία.

Καριέρα

Mετακινήθηκε στην Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως, και ξεκίνησε να εργάζεται από το 1985 σε διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις στην οικονομική διεύθυνση, για να αναλάβει το 1996 τη θέση του Οικονομικού Διευθυντή του Ομίλου, και να παραμείνει σε αυτή τη θέση ως το 2000. Συνέβαλε και ο ίδιος με τις αρμοδιότητές του στην επέκταση της εταιρείας στην ευρύτερη αγορά των Βαλκανίων μέσω εξαγορών και κοινοπραξιών που ακολούθησαν από τη μεταγενέστερη έναρξη λειτουργίας των νέων μονάδων παραγωγής.

Σημαντική υπήρξε και η συμβολή του στις διαδικασίες κατά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Ελληνικής Εταιρείας Εμφιαλώσεως Α.Ε. με την Coca-ColaBeverages. Λίγους μήνες αργότερα -το 2001- ο Δώρος Κωνσταντίνου αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass, μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες ψυκτικών θαλάμων και υλικών συσκευασίας στον κόσμο, με παραγωγική δραστηριότητα σε 16 χώρες.

Καρπούς θα αποδώσουν από το 2010 οι πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης που ξεκίνησαν από τηνπλευρά της διοίκησης το 2009. Έτσι με βάση τις εκτιμήσεις η εταιρεία περιμένει επιπλέον ετήσιο όφελος της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 20 εκατ. ευρώ έχει ήδη πραγματοποιηθεί μέσα στο 2009.

Σημειώνεται επίσης ότι η Coca-Cola 3Ε συνεχίζει να επωφελείται από μια ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και καλή ρευστότητα, χωρίς να έχει υποχρεώσεις αναχρηματοδότησης ομολογιακού δανεισμού μέχρι το 2011 (στα 2,175 δισ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός στο κλείσιμο του 2009).

Πωλήσεις

Στη χρήση 2009 τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη του ομίλου Coca-Cola 3Ε ανήλθαν σε 437 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3% σε σχέση με το 2008, ενώ τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε 6,544 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 6% σε σχέση με το 2008. Ο όγκος των πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 2,069 δισ. κιβώτια, σημειώνοντας πτώση 2% (ενώ εξαιρουμένων των αποτελεσμάτων της Socib S.p.A. ο όγκος πωλήσεων ανήλθε σε 2,010 δισ. κιβώτια σημειώνοντας πτώση 5%).

Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, συνυπολογιζόμενης της επίδρασης των καθαρών κεφαλαιουχικών δαπανών, έφτασαν τα 546 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 284 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2008, ενώ η διοίκηση του ομίλου προβλέπει περαιτέρω ενίσχυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ περίπου μέχρι το τέλος τους 2012.

«Σε μια χρονιά σημαντικών εξωγενών προκλήσεων, καταφέραμε να προσαρμόσουμε με επιτυχία τις δραστηριότητές μας στην οικονομική πραγματικότητα», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Δώρος Κωνσταντίνου, «διατηρώντας ταυτόχρονα την επιδίωξή μας για ενίσχυση της παρουσίας μας στην αγορά σε μακροχρόνια βάση.

Το γεγονός αυτό επέτρεψε την επίτευξη ισχυρών ταμειακών ροών δίνοντας τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια της χρονιάς να προχωρήσουμε σε επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους μας και να βελτιώσουμε την κεφαλαιακή μας επάρκεια.

Στο δ’ τρίμηνο του 2009 οι πωλήσεις συνέχισαν να επηρεάζονται από τις δυσχερείς εμπορικές συνθήκες, οι οποίες παρουσιάζουν μεγαλύτερες αντοχές στις ανεπτυγμένες χώρες. Αυτές οι αρνητικές τάσεις αντισταθμίστηκαν μερικώς από την επίτευξη μειωμένων εξόδων».

Ο ελληνικός κολοσσός

Ο ΟΜΙΛΟΣ ο οποίος ιδρύθηκε το 1969 εμφιαλώνει, διανέμει και εμπορεύεται προϊόντα της The Coca-Cola Company (Coca-Cola, FantaSprite, Nestea, Burn, Powerade, Schweppes, BlackIce) της οποίας είναι μέλος. Στην αλυσίδα των προϊόντων της περιλαμβάνει και δικά της προϊόντα, όπως είναι η σειρά χυμών της Amita και του Frulite, τα εμφιαλωμένα νερά ΑΥΡΑ, Waterblue και Λύττος, τα προϊόντα της Tuborg, καθώς και τα snacks Tsakiris.

Σήμερα ο όμιλος με σημαντική ελληνική συμμετοχή στο κεφάλαιό του -τις οικογένειες Δαυίδ και Λεβέντη- και με έδρα την Αθήνα δραστηριοποιείται σε 28 χώρες ανά τον κόσμο, απασχολώντας συνολικά 47.500 εργαζομένους.

Με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια κιβώτια ετησίως η 3Ε αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία, καθόσον εξυπηρετεί ένα καταναλωτικό κοινό που αντιστοιχεί στον πληθυσμό της Ελλάδος προσαυξημένο κατά 55 φορές, μέσω των 90 και πλέον μη αλκοολούχων brands τα οποία διακινεί. Οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται εκτός από το χρηματιστήριο της Αθήνας στα χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Σίδνεϊ.

Επεκτατική πολιτική στην κρίσιμη ρωσική αγορά

ΠΑΡΑ την υποχώρηση της κατανάλωσης που εξακολουθεί να παρατηρείται στη Ρωσία λόγω της ύφεσης η 3Ε τόσο τοπικά όσο και σε άλλες αγορές, κερδίζει διαρκώς μερίδια αγοράς, όπως επισημαίνει η διοίκηση. Ειδικότερα η αγορά της Ρωσίας, η οποία καλύπτει σήμερα το 16% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου, αποτελεί βασική προτεραιότητα και γι’ αυτόν το λόγο η Coca Cola 3E στηρίζει αρκετά στη μακροχρόνια ανάπτυξή της.

Τα deals

Ήδη βρίσκεται σε συνεργασία με έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αναψυκτικών στη χώρα, την εταιρεία Slavda, για τη διασφάλιση συνεργιών. Παράλληλα προχώρησε σε συμφωνία με την εταιρεία Campbell για τη διανομή των προϊόντων της σε όλη τη γεωγραφική επικράτεια της Ρωσίας.

Η εταιρεία προχωρά στη λειτουργία της 14ης κατά σειρά μονάδας της Coca-Cola 3E στη Ρωσία, με τρεις γραμμές παραγωγής και ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 450 εκατ. λίτρων. Το συνολικό ύψος της εν λόγω επένδυσης ανέρχεται σε 120 εκατ. δολ. Η δεύτερη φάση της επένδυσης προβλέπει την επέκταση των γραμμών παραγωγής έως το 2015, ανεβάζοντας την ετήσια δυναμικότητα σε 600 εκατ. λίτρα.

«Παραμένουμε επιφυλακτικοί όσον αφορά τις συνθήκες στις αγορές μας βραχυπρόθεσμα καθώς η ψυχολογία των καταναλωτών παραμένει εύθραυστη, και η αγοραστική δύναμη εξακολουθεί να επηρεάζεται αρνητικά από το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον.

Θα συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε σε πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν την περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητάς μας, τη μείωση του κεφαλαίου κίνησης και την ενδυνάμωση της παρουσίας μας στην αγορά. Αυτή η πρακτική μας δίνει την αυτοπεποίθηση ότι θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις ταμειακές μας ροές.

Έτσι, αναμένουμε τη δημιουργία ταμειακών ροών από λειτουργικές δραστηριότητες συνυπολογιζόμενης της επίδρασης των καθαρών κεφαλαιουχικών δαπανών ύψους €1,5 δισ. περίπου μέχρι το τέλος του 2012. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με γνώμονα το μακροπρόθεσμο συμφέρον της επιχείρησής μας, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας στην αναγνώριση νέων μακροπρόθεσμων ευκαιριών ανάπτυξης».

Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €26 εκατ. σε σύγκριση με €2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε €0,07 σε σχέση με μηδέν την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ο όγκος των πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 452 εκατ. κιβώτια, (πτώση 8%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε €1.393 εκατ. σημειώνοντας κάμψη 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους ενώ τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (EBIT) διαμορφώθηκαν σε €60 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Κοινοπρακτικό δάνειο

ΜΕ ΤΗ σύναψη του νέου τριετούς κοινοπρακτικού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ με κοινοπραξία 12 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων η Coca-Cola Τρία Έψιλον αντικαθιστά το υπάρχον δάνειο της εταιρείας ύψους 600 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε συναφθεί την 1η Αυγούστου 2005 με σκοπό την εξυπηρέτηση γενικών επιχειρησιακών σκοπών. Οι 12 επιλεγμένοι κύριοι συμμετέχοντες του νέου δανείου είναι οι Alpha Bank, Bank of America, Bank of Ireland, Citi, Credit Suisse, Deutsche Bank, ING Bank, Intesa Sanpaolo, National Bank of Greece, Raiffeisen Zentralbank, Societe Generale και The Royal Bank of Scotland.

Το πράσινο στοίχημα των 200 εκατ. ευρώ

ΘΕΤΙΚΗ ανταπόκριση βρήκε από τον ελληνικό όμιλο η εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δραστική μείωση, έως το 2020, των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις μεγάλες βιομηχανίες. Μια οικολογική «απαίτηση» που συνέπεσε και με την ανάγκη της ελληνικής πολυεθνικής όχι μόνο να μειώσει την εξάρτησή της από την ενέργεια αλλά και να γίνει πιο φιλική προς το περιβάλλον. 

Ο δεύτερος μεγαλύτερος εμφιαλωτής του αμερικανικού ομίλου, η Coca-Cola Ηellenic, έχει ξεκινήσει την εφαρμογή της νέας καινοτομίας στη μονάδα της στο Βουκουρέστι βασισμένη σε μια νέα τεχνολογία που στηρίζεται στην παράλληλη παραγωγή θέρμανσης και ηλεκτρισμού για την πλήρη κάλυψη των αναγκών ενός εργοστασίου και υιοθετείται για πρώτη φορά από την ευρωπαϊκή βιομηχανία αναψυκτικών.

Το έργο, κόστους 16 εκατ. ευρώ, είναι αμερικανικής κατασκευής (Contour Global), και προβλέπεται ότι θα λειτουργήσει το 2011. Λειτουργεί με φυσικό αέριο και παράγει αφ’ ενός μεν ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες παραγωγής σε αναψυκτικά, αφ’ ετέρου δε ατμό προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του εργοστασίου σε θέρμανση και ψύξη.

Μέχρι το 2011 θέλει να έχει καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα και θερμότητα σε 15 εγκαταστάσεις εμφιάλωσης που διαθέτει σε Αν. Ευρώπη και Αφρική με δικές της μονάδες, τις πρώτες εκ των οποίων άρχισε ήδη να κατασκευάζει. Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ που αποσκοπεί στη μείωση, την επόμενη διετία, κατά 20% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε 80 εργοστάσια εμφιάλωσης της εταιρείας σε όλο τον κόσμο.

isotimia.gr