Πετζετάκις: Η σωτηρία έρχεται από την Αφρική

Για τους περισσότερους, ένα deal εκατομμυρίων στη μακρινή Ανγκόλα είναι σίγουρα μια εντυπωσιακή είδηση. Όχι όμως και για τον Γιώργο Πετζετάκι, επικεφαλής της ομώνυμης βιομηχανίας πλαστικών, ο οποίος στα χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του ομίλου έχει χειριστεί εμπορικές συμφωνίες σχεδόν σε όλα τα μήκη του πλανήτη, ακόμη και στο Ιράν, σε εποχές πολύ πιο δύσκολες για κάθε είδους επιχειρηματικότητα στην περιοχή. 


Ωστόσο, η σύμβαση έργου ύψους 15,3 εκατ. ευρώ που θα φέρει τα προϊόντα του ομίλου στην αφρικανική χώρα για την προμήθεια του συνόλου των σωλήνων που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή του δικτύου ύδρευσης της επαρχίας Cunene της Ανγκόλας –δεύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στην υποσαχάρια Αφρική– είναι πολύ διαφορετική από άλλες παλαιότερες: Δεν πρόκειται μόνο για τη μεγαλύτερη στην 50χρονη ιστορία της Πετζετάκις, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει δρόμους συνεργασίας με τον ισπανικό όμιλο Befesa, που αναπτύσσει έργα υποδομών σε 70 χώρες. 



Συγχρόνως, ενισχύει την παρουσία του ομίλου σε μια τεράστια γεωγραφικά περιοχή όπου οι ανάγκες σε νέα έργα υποδομών είναι διαρκώς αυξανόμενες, κάτι που δημιουργεί προσδοκίες στη διοίκηση ότι θα αποτελέσει «διαβατήριο» και για επόμενες συνεργασίες. Το πεδίο είναι ευρύ: Το συγκεκριμένο έργο στην Ανγκόλα αποτελεί μέρος του κύριου διασυνοριακού σχεδίου με τη Ναμίμπια για την παροχή νερού προς τις βόρειες επαρχίες της αφρικανικής χώρας. Η συνολική αξία του έργου ανέρχεται σε 101 εκατ. δολ. και θα χρηματοδοτηθεί από τη γραμμή χρηματοδότησης που υφίσταται μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών της Ανγκόλα με τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.



Ωστόσο, το deal δεν ήταν καθόλου εύκολο να ολοκληρωθεί. Οι διαπραγματεύσεις ξεπέρασαν σε διάρκεια τους 7 μήνες, ενώ ο ανταγωνισμός από άλλους μεγάλους παίκτες της βιομηχανίας πλαστικών ήταν έντονος. Όμως, ο Γιώργος Πετζετάκις αξιοποίησε το σημαντικότερο –και κατά άλλους βασικό– όπλο του ομίλου, την καλή φήμη που διατηρεί στο εξωτερικό, παρά τα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και τώρα, η Πετζετάκις απολαμβάνει τον τίτλο της πρώτης ελληνικής πολυεθνικής. Το ερώτημα όμως παραμένει: Μπορεί αυτό το deal να σημάνει την αναστροφή της πορείας του ομίλου; 



Αγώνας για ανάκαμψη



Η διεθνής κρίση βρήκε τον όμιλο Πετζετάκι σε μια περίοδο ανασυγκρότησης. Παρότι το ενδιαφέρον για παραγγελίες ήταν πάντα ζεστό, η εταιρεία δεν μπορούσε πάντοτε να ανταποκριθεί καθώς είχαν εμφανιστεί δυσκολίες στην προμήθεια πρώτων υλών. Αναγκαστικά, ο όμιλος είχε στραφεί σε αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, στα μέτρα των πιστώσεων που παρείχαν οι προμηθευτές, ενώ είχε αναγκαστεί να ενοποιήσει ή πουλήσει συμμετοχές και θυγατρικές του για να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας. 


Από τα μέσα του 2008 και παρά τις μεγάλες συσσωρευμένες ζημιές, ξεκίνησε η εφαρμογή ενός πλάνου περικοπής δαπανών που πράγματι απέφερε εξοικονόμηση κεφαλαίων κοντά στα 5 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν κινήσεις ενίσχυσης του τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) και επιπλέον δημιουργήθηκαν κέντρα διανομής όπως για παράδειγμα στη θυγατρική της Μεγ. Βρετανίας.



Παράλληλα, ξεκίνησε η αναζήτηση στρατηγικών ευκαιριών για μεγάλα έργα στην Αφρική, τη Μ. Ανατολή και τα Βαλκάνια, περιοχές στις οποίες εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες ο όμιλος επιδιώκει να εστιάσει. Η προσπάθεια έφερνε καρπούς και ήδη από τις αρχές του 2009 –εκτός από το project της Ανγκόλας– η εταιρεία πέτυχε να αναλάβει έργα αξίας άνω των 30 εκατ. ευρώ.


Στρατηγικός επενδυτής 


Πλέον, η πρόσβαση σε κεφάλαια αντιμετωπίζεται από τη διοίκηση της εταιρείας ως αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκαμψή της. Λύση στο πρόβλημα θα δοθεί, σύμφωνα με στελέχη της Πετζετάκις, μέσω του προγράμματος αναδιοργάνωσης και αναχρηματοδότησης του χρέους και όπως όλα δείχνουν την είσοδο νέου στρατηγικού επενδυτή. 


Βάσει των ανακοινώσεων υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και μέχρι το τέλος του μήνα εκτιμάται ότι θα γίνουν ανακοινώσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων που έχουν ως στόχο την εξαγορά ενός μέρους των ομολογιακών δανείων, την αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Πρακτικά, το σχέδιο σωτηρίας θα δώσει τα απαραίτητα κεφάλαια-«οξυγόνο» ώστε η Πετζετάκις να μπορεί να αναλάβει projects ανάλογα ή και μεγαλύτερα από αυτό της Ανγκόλας και οι μονάδες του ομίλου να αξιοποιήσουν πλήρως την παραγωγική τους δυναμικότητα.


Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να δώσουν απάντηση στο πρώτο βασικό ζητούμενο, δηλαδή στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο όμιλος ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το 2003. Εκτός όμως από την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια, ο όμιλος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη συρρίκνωση των μεριδίων στην εγχώρια αγορά αλλά και την ένταση του ανταγωνισμού στο εξωτερικό, τομείς στους οποίους έχει εστιάσει ο Γ. Πετζετάκις.


Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, η πορεία της μητρικής συνέχισε να βρίσκεται υπό πίεση, όπως και το 2009, κυρίως εξαιτίας του δυσμενούς περιβάλλοντος, της αύξησης του κόστους πρώτων υλών και της δυσκολίας πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται από τις υπόλοιπες θυγατρικές του ομίλου και ιδιαίτερα από τη Γερμανία και την Αφρική είναι θετικά και φαίνεται να ευνοούν την ανάκαμψη της εταιρείας. «Ακόμη και εντός των συνόρων, ο όμιλος χρηματοδοτημένος θα ανακτήσει την ηγετική του θέση και παρότι η χρονιά είναι δύσκολη θα επανακάμψουμε», τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές της διοίκησης στο «Κ». 


ΙΝFO
Από τις πρώτες ελληνικές πολυεθνικές, η βιομηχανία δημιουργήθηκε το 1960 από τον Αριστόβουλο Πετζετάκι, πατέρα του σημερινού επικεφαλής του ομίλου. Στήριξε την ανάπτυξή της στην αποκλειστική πατέντα σωλήνων από σκληρό πολυαιθυλένιο PVC που αντικατέστησαν τους σωλήνες ruber στην ύδρευση, την άρδευση και τη γεωργία. Υλοποιώντας ένα ευρύ πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, πέρυσι, κατάφερε να μειώσει τις ζημιές της στα 16 εκατ. ευρώ, με πωλήσεις που διαμορφώθηκαν στα 111 εκατ. ευρώ. 



* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 19ης Ιουνίου